De geschiedenis van Flaine

 

Van een legende…

De eerste die Flaine ontdekt heeft was….. een reus. Deze reus wilde te voet vanaf Lac Léman naar de Mëditerranée reizen. Na vele uren te hebben gelopen, wilde hij in de flank van een kleine vallei uitrusten. Hij strekte zich uit en viel meteen in slaap. Na een siesta van enkele uren, werd hij wakker en besloot deze leuke vallei “Flainoz” te dopen, wat in dialect kussen betekent. Naarmate de tijd verstreek werd Flainoz Flaine.

…tot een andere.

In 1959 ontdekten de geofysicus Eric Boissonnas en de Zwitserse architect Gérard Chavez, de alpenweiden van Flaine en gingen een weddenschap aan om er een voorbeeld van urbanisme en architectuur te creëren. Vanaf 1963, werd Flaine een  echt laboratorium. Eric en Sylvie Boissonnas trokken Marcel Breuer aan , architect van het Bauhaus en wereldwijd bekend om zijn architectonische creaties (het paleis van Unesco of het Whitney Museum in New York) maar ook voor meubelcreaties (de wassily stoel), om het dorp te realiseren. De architectuur, en het ontwerp zelf van het station, verre van een uitdaging ten opzichte van de bergen weerspiegelt een echte bereidheid om in het gebied te integreren en de natuur te respecteren. De lijnen van het grondvlak, het ontwerpen van de skipistes door de kampioen Emile Allais, het creëren van een elektriciteitsnetwerk en afvoeren… tot aan het gebruik van beton waarvan de kleur herinnert aan de rotsen in de omgeving, alles werd onderbouwd door deze bereidheid om een evenwicht te vinden tussen integratie en functionaliteit. Flaine is het gebied van een optelsom van innovatieve technologieën:
– Voor de eerste keer, een gebied met de ski’s aan de voeten met een centrum bevrijd van al het verkeer en de toegang tot stoeltjeslift en gondel gelijkvloers met de pistes,
– een reeks technische galerijen voor de elektriciteit, telefoonlijnen en riool en afwatering
-een verwarmingscentrale op gas en niet vervuilend,
-interne kabeltelevisie in het dorp vanaf 1970,
– de eerste installatie van sneeuwkanonnen in 1973.

Eric en Sylvie Boissonnas willen van hun creatie een openluchtmuseum maken en kunst en cultuur meenemen naar het hart van het gebied. Men vindt dan ook monumentale werken en gebouwen met een culturele roeping in het centrum van het gebied: Le Boqueteau van Dubuffet, La Tête de Femme van Picasso en Les Trois Hexagones van Vasarely; het auditorium Eric en Sylvie Boissonnas gedecoreerd met een fontein van Pol Bury. Flaine is de enige plek in de wereld waar men tegelijkertijd een Picasso, een Vasarely en een Dubuffet kan aanschouwen ! Nog een bijzonderheid voor een al uniek gebied, is Hameau de Flaine, gebouwd in de jaren 80, een verzameling van 70 Scandinavische chalets, gelegen op 2 km van het dorp waar een bijzonder vreedzame sfeer heerst. Er zijn duizend bedden op een totaal van 9500 voor het hele gebied.

Bron: office du tourisme de Flaine